Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2009 19:50 - За агнетата и вълците в българската политика
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 2565 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2009 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Отмина 6 май - Гергьовден,но след поляните чеверметата започнаха да цвърчат предизборно. На лов за невинни агънца-избиратели се впуснаха десетки вълци,вдъхновени от бележития талант в политическата хамелеонщина Александър Томов,чиито лупинги в идейно отношение датират още от 90-те години на ХХ-век. От бесепар той стана евролевичар,а после и социалдемократ. За тези свои неуморни метаморфози фокусникът  получи прозвището "вълкът Лупи". Независимо,че с партийни протекции Томов се уреди да цоца от тлъстия биберон "Кремиковци",юначният му апетит не бе задоволен дори с футболния клуб "ЦСКА". По едно време уж беше подследствен за източването на милиони евро.Но ето го сега пак възкръснал и пак готов за нови ловни подвизи на наивни агънца.
   Да беше обаче само Томов, популацията на вълците щеше да свърши с него. Но не би! Поколението му расте и се укрепва във властта,благодарение на такива успешни актьори като Красимир Каракачанов /ВМРО/, Любен Дилов-син /Гергьовден/, Емил Кошлуков /Новото време/ и Димитър Абаджиев. Да започнем отзад-напред. Абаджиев бе в ОДС /верен сподвижник на Иван Костов/,после сред основателите на ДСБ /Демократи за силна България/. А сега го виждаме присламчен вече към колегата си по мимикрия Яне Янев /Ред, законност, справедливост/ и водач на листата с кандидати за евродепутати. Емил Кошлуков пък,чиято група отцепници от НДСВ,нарекли се по-късно "Новото време", едва не свали правителството на царя през последната година на управлението му, направи дослука с енергийния милионер Христо Ковачки. Бившият студент-демонстрант разбра,че лидерът на СДС Мартин Димитров няма намерение да го сложи на избираемо място и логично обърна поглед към силата на парите.След като новобогаташът-физик  Ковачки не се хареса за политически брак с Каракачанов и Дилов-син, той реши да заложи на Кошлуков или пък по-скоро Кошлуков реши да заложи на Ковачки,оглавявайки листата евродепутати на коалиция "Лидер - Новото време".С една дума разобличителят на корупцията Кошлуков, водещ и на критичното телевизионно предаване "Таралеж" по "Евроком", не се посвени да се съюзи с новоизлюпения политик Ковачки,чиито капитали имат съмнителен произход,както и апропо капиталите на много от неговите събратя по бизнес.
   Каракачанов и Дилов-син пък измъдриха коалицията "Напред". Синът на известния наш писател-фантаст дори преодоля страха си от боцване с игла и легна да даде кръв,като с този акт каза на българина,че и той трябва да стори голяма жертва заради него,тоест да му даде гласа си за европарламента. Използвайки опита си още от телевизионното предаване "Ку-ку" Дилов-син иска да покаже,че все още разбира от политическо шоу, тоест от надлъгване. Но всичко зависи от агънцата,които ще влязат право в устата на вълка. Във всеки случай шоуменът няма намерение да се връща към телевизията зад кадър,а има намерение на остане на предната линия в българската политика и да се превърне в стара,ненавиждана муцуна.
   По същия път върви и прокламаторът на "новия справедлив ред" Бойко Борисов,който наскоро обяви,че ще включва в листите "доказали се" хора. Един от тях е например Емил Стоянов, собственикът на телевизия "Европа", създадена навремето с президентско-братска протекция. Да, Емил е брат на бившия български президент Петър Стоянов. Твърде вероятно е Бойко да го е нарочил за кандидат за президент. Наистина, защо след единия брат да не се пробва и другият брат в нашенската политика, която твърде много напомня съдбата на "многострадалната Геновева"?
   Но този отявлен "зетьо-шуро-баджанакизъм", както духовито се изразява през 1885 година Захари Стоянов в своя съединистки вестник "Борба", осмивайки нравите в следосвобожденска България, определено надминава Волен Сидеров. Защото начело в листата за евродепутати пак сияе името на доведения му син Димитър Стоянов, следван плътно от сенчестия бизнесмен Слави Бинев, осребрил щедро включването си в партия "Атака",както и преди това "архонтската" си титла,дадена му самоволно от старозагорския митрополит Галактион. Мотото на предизборната кампания е "Не на Турция в Европейския съюз", като че ли евродепутатите не трябва да представляват интересите на гражданите на своята страна, а да противодействат на някаква чужда кандидатура. Очевидно е,че "Атака", както и занапред, ще разчита единствено на верското и етническото  противопоставяне, сиреч ще продължи да си играе с огъня. Само трезвомислещите могат да разберат дали изобщо ретро-национализмът може да разреши социалните им проблеми. Защото с турци и без тях, с цигани и без тях, бедният си остава беден.
   Докато дадена партия събира необходимите проценти,за да влезе в парламента, депутатите й фигурират лоялно в нея. Но стигне ли се дотам тя да губи доверие и влияние, политическите играчи започват да се оглеждат за ново превъплъщение. Така че "вълкът Лупи" е потенциален синдром,от който започва да страда всеки, на когото са се усладили благините и привилегиите на властта. По-лошото е,че от синдрома на "жертвеното агне" продължават да страдат хиляди идеалисти и фанатици,които сами се предлагат на вълците.



Гласувай:
0



1. psihotikva - pich si,lumi
16.05.2009 14:17
pich si,no ne mi stana yasno zashto zabravi da spomenesh i Vankata Kostov...Neshto may ti haresva...spodeli,spodeli,ne se sveni....
цитирай
2. lumy - Разбира се
16.05.2009 21:32
че Иван Костов също има свои грехове. Вместо да подаде оставка по време на управлението си като министър-председател на СДС от 1997 до 2001 год,белязано с редица корупционни скандали и прояви на вождизъм,които си бяха истинска "папска була за непогрешимост",той създаде своя партия ДСБ и така спомогна много за разцеплението на дясното политическо пространство.
Сега, обсебен пак от надежди за консервативно управление,той инициира "Синя коалиция",която почти му гарантира влизането в следващия парламент. Там вероятно Костов ще стане сподвижник на Бойко Борисов, като е възможно да играе не малка политическа роля,използвайки щита на "Герб". Разбира се,че бившият преподавател по политикономия е също ярък пример за мимикрия в името на властта.
Не са по-различни и лидерите на БСП и ДПС,които благодарение на своя фанатизиран,железен електорат вече 20 години гастролират на държавната трапеза. Фактът,че не съм споменал определени играчи в тази статия не означава,че ги прикривам или пък им симпатизирам. Както казва народът "всички са от един дол дренки".
Вече и на децата е ясно,че за да отбележи напредък на България й е нужна коренна промяна на духа и структурата на политическата система. Тоест, изборността - най-висшата демократична ценност, да не води до възпроизвеждане на едни и същи политически субекти, а да позволява вливането на нови кадри с висок морал и професионализъм,които да не са номенклатура на съответните партии. Само по този път личните интереси или котерийните интереси на група ръководители ще престанат да доминират над обществените.
цитирай
3. veselaj - lumy, Иван Костов ПОДАДЕ оставка ...
20.05.2009 14:29
lumy, Иван Костов ПОДАДЕ оставка след загубата на изборите. Известно време беше в СДС под ръководството на Н. Михайлова. ДСБ се създаде след като започнаха опити за "сближаване" с НДСВ и ДПС. Времето показа, че Костов и хората, които застанаха зад него имаха право. И стига с тая политикономия, че заприличва на стария виц: "Не били компютри, а компоти и не сме ги изнасяли, а внасяли". Човек първо трябва да провери фактите и тогава да говори.
цитирай
4. lumy - Уважаеми
20.05.2009 14:53
а защо трябваше да чака да му изтече мандата и да чуе присъдата на избирателите? Ако си спомняте добре, той - обиден, не проговори две години след загубата на изборите през 2001 год. Не зная колко е прозорлив според Вас, но според мен, сам трябваше да си посипе главата с пепел и да си признае грешките. А не да се налага Петър Стоянов - тогавашният президент, да му напомня: "Иване, кажи си!". Съгласен съм,че трябва да се придържаме към фактите. Но ми се струва, че първо би трябвало да започнете от себе си, преди да ми припишете неосведоменост. Именно такива хора, жадни за власт, авторитаризъм и пари, съсипаха СДС и светлата синя идея за промяна, с което отвратиха хиляди хора!
цитирай
5. veselaj - Наистина ли мислиш, че ако Доган не ...
20.05.2009 16:59
Наистина ли мислиш, че ако Доган не беше докарал царя, СДС щеше да загуби изборите през 20001-ва?
цитирай
6. veselaj - Впрочем, репликата на П. Стоянов ...
20.05.2009 17:02
Впрочем, репликата на П. Стоянов беше по повод изгонването на някои хора от СДС (Бисеров, например). Костов наистина трябваше да каже, защо смени повечето си министри в средата на мандата. Но тогава заради някаква криворазбрана лоялност (според мен) премълча и за съмненията в корупция, и за куп гафове. Което не попречи на хора като Цонев, Бисеров, Бакърджиев да го оплюят.
цитирай
7. lumy - Костов трябваше да си каже
20.05.2009 19:14
за корупцията, която сам протежираше. Тази реплика на Стоянов не бе по повод на безмълвната смяна на министри само. Имам една позната търговка, която в онези години пътуваше често до Турция. Та тя самата разказваше как митничарите връщали документите с обяснението,че има проблем. Тя слагала по 50 евро. Но после чувала въпроса: "Ами за Иван Костов?". Или сте забравили за Славчо - Овнешкия крал, когото Костов позлати не току-така, а използвайки го като параван за прикриване на доходи. Ами фондацията на жена му Елена - "Бъдеще за България"? Всеизвестно бе, че някой по-крупен бизнесмен, за да може да работи спокойно бе длъжен да направи дарение за нея. Няма син депутат от Костово време, който сега да не е милионер в зелено - дори само от наемите на помещения в определени населени места, дадени му от общините за жълти стотинки. Не мислете,че хората имат толкова къса памет. А иначе, никой не ви пречи да сте привърженик на Костов. Това е Ваш избор на кого да вярвате. Но не третирайте останалите като заблудени или необективни, защото все пак те не са нито слепци, нито глупаци.
А този мит за царя - че той попречил на втория мандат на Костов, той само говори,че на хората им бе писнало и жадуваха за промяна. Друг е въпросът,че те отново останаха излъгани. Както ще стане и сега - с Бойко, Сидеров или който и да е било друг лъжепророк. Всички правят политбизнес и нехаят за хала на българина. А и той си е не по-малко виновен, защото им се възхищава и иска да бъде като тях. На върха с каквито и да е средства...
цитирай
8. анонимен - Хора Бдете!!!
20.05.2009 20:30
До кога ще ни мачкат и ще им служим?Предлагам да не излизаме от домовете си докато не се реши въпроса с демокрацията.Само се говори, а нищо не се върши.Защо няма референдуми.Стъкмат изборите уж че сте гласували и сте упражнили демократичните си права, качат ви на кола без волан и спирачки и ви засилят по нанадолнището.Това ли е демокрация???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 316857
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031