Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 21:52 - Тест за лудост /Само за куражлии!/
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 2383 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2009 19:03


   22 май 2009 година, петък, 18.30 часа, канал 1, БНТ, диспут на кандидатите за евродепутати. Водещият Марио Гаврилов - дрезгав глас, неугледна външност.
   Десислав Чуколов - Атака: пак запява песента "Не на Турция в Европейския съюз!".
   Илияна Йотова - БСП - поток от думи, поема си дъх, сякаш се страхува да не се запъне някъде като ученичка,която е станала в ранни зори да си преговори урока. Българските  социалисти били създали мрежа,за да могат бизнесмените най-добре да усвоят евопейските фондове.
   Румяна Желева - НДСВ:  Евродепутатите трябва да отстояват силна позиция за правилно разпределение на евдрофондовете между 27-те държави. Българските депутати трябва да са в състояние да защитят силна позиция. Да възстановим доверието на европейските партньори в общата солидарност. Опростяване на процедурите за използване на еврофондовете, българските общини да получават авансово средства. Да поправим дефицитите в процеса на управление на средствата, за да бъдат отблокирани незабавно спрените пари.
   Чуколов провокира: За Турция ли сте в Европейския съюз?
   Светослав Малинов - ДСБ: Има криза на доверието в България заради корупцията и некомпетентността на днешните управляващи. Всеки депутат може да влияе в големия дебат за парите. В следващия парламент най-голяма ще бъде групата на десните партии. Специфична енергийна политика - обща в рамките на европейския съюз,намаляване зависимостта на България,най-вече от Русия.Повече регулации и по-силен пазарен механизъм. Българският депутат трябва да е в състояние да влиза в опозиция, дори когато се изправя и срещу приятели. Имаше гласуване за гъвкавото работно време. Българските социалисти гласуваха против и ощетиха българските работници. Всеки депутат трябва да е наясно кои зони са най-критични - демографската криза, неконкурентноспособността на икономиката. Никога български  депутат не трябва да позволява на министър или премиер тук да идват чужди хора да ни управляват, което допусна Станишев
   Лидия Шулева /мазна,неестествена усмивка/ - Българска Нова демокрация: Имам личен опит от това - бях само наблюдател,това което един депутат може да направи е доста. Тънко поставяне на определени граници в бюджета - какъв процент да отидат в най-изостаналите райони в Европейския съюз. Такава преценка трябва да направят и българските депутати, за да може северозападният . и североизточният район най-изостаналите, да получат повече субсидии. Да се увеличи срока за усвояване на еврофондовете /тоест времето за пипкане на българските чиновници/.Възможностите.,които има депутатът са не малки, стига да бъдат в полза на българина.
  Д-р Атанас Семов - "Ред,законност и справедливост" /явно син на Марко Семов - много напомня външността и гласа му, жестовете и лексиката му/:  Да покажем категорична воля да натискаме правителството да се бори с корупцията. Не да отричаме безобразията, а да покажем,че ги разбираме и да имаме желанието да ги отстраним. Гласуването на 7 юни засяга пряко българите - да изпратят в европейския парламент можещи хора,хора,които умеят да ги защищават.
   Д-р Владимир Зиновиев - Коалиция "Напред":  България стартира като нетен платец на Европейския съюз и парите й отиваха за изграждане на магистрали в Гърция, Испания. За миналата година имаме спрени стотици милиони евро само по предприсъединителните програми. Румъния се възползва, ние - не . Коалиция "Напред" си дава сметка в каква икономика искаме да живеем - да се промени принципа на децентрализация. Регионални програми, а не да централизираме. Ние сложихме още една шапка - структура с вицепремиер. Вторият приоритет - ролята в законодателната  политика спрямо онкозаболяванията. Третият приоритет - законодателство в областта на социалните стълбове,тук няма хармонизация.Българските пенсионери са ощетени със сегашния модел.
   ДОТУК ПОЛУЧАВАТЕ ОЦЕНКА "4" ЗА ТЪРПЕНИЕ...
   Четин Казак - ДПС: На пръв поглед изглежда,че евродепутатите не могат да влияят на разпределението на фондовете.  Но не е така. Те могат да участвуват активно в подготовката на програмните  документи до 2020 година.В тях да намери място България, а и всяка друга европейска  държава със сходно ниво на развитие.  Депппутатите да проявяват конструктивност и в рамките на своите партии и да отстояват специфичните български интереси. Втора група приоритети - влияние върху процесите в страната,критичност по отношение на родния парламент и местните структури на властта,връзката с европейските  инститтуции и готовността на местните структури за усвояване на европарите. Не случайно нашият лидер Ахмед ... заглушен от недоволни викове в залата /явно симпатизанти на "Атака"/.
   Биляна Раева - НДСВ:  Думата "усвояване" има привкус на присвояване. Използваното еврото да носи своята възвращаемост поне 2 пъти. Европейският парламент след приемането на лисабонския договор ще има възможност да гласува политика за целево, дългосрочно финансиране.. Не чрез плюене и оплюване да се  разваля имиджа. Бизнесът е против политиците да развалят реномето. България има нужда от добър авторитет и консенсус. Членството в Европейския съюз е национално и трябва да се защитават собствените интереси.
    Чуколов: Всички говорят за български  национални интереси. Забравили сте евроатлантическите ценности,за което благодаря. Само ние от "Атака" сме против членството на Турция. От 97-ма година Бърлгария се подготвя за членство. А когато 2007 година влязохме се получи, че не сме подготвени за усвояване на фондовете. За присвояване - да. Приватизацията на Костов бе тотално ограбване.И сега е същото с фондовете. Трябва да убедим, че средствата се разпределят прозрачно. Предложихме да се поучим от Естония.  Хора с български сърца да разпределят средствата /тоест симпатизанти и членове на "Атака"/, а не хора които са участвували досега в корупционни схеми.
   Йотова:  Като слушам как лесно се борави с цифри и се правят спекулации! Ето пред мен е табличка, която показва колко процента от средствата са договорени -  33.53 Така че, малко да почетем документи. От две години аз се надявах, че 18 човека евродепутати ще бъдем екип, а се оказа че всеки дърпа чергата към себе си.  Да, имаме сериозни проблеми: с публичната администрация, с обучението на хората с кооптирането на институциите за управление на фондовете. Г-жа Хюбнер го каза. Да ,аз защитих 48-часовата работна седмица, всъщност така защитих моите избиратели При сегашната криза - особено. Не допускайте, който и да е партиен лидер да се меси във вътрешните работи на една страна, както направи г-н Мартинес ,председател на Европейската народна партия. Мотото на нашата кампания е: " Да защитим  българските интереси!". Ще го правим и занапред. Нека тежките  квалификации се правят  на партийните  събрания, а навън да бъдем българи!
   Малинов: 0.52 процента усвоени средства от България - абсолютно дъно! Трябва да казваме истината. И вместо да потърсите консенсус за борба с нея, вие отричахте,че имате проблем, а сега търсите консенсус. За Турция - самото поставяне на въпроса е реклама за нея. Кажете - /към "Атака"/ - ще имате ли депутати от Държавна сигурност? /Скарват се с освирепелия Чуколов/:  БСП ви показа как агентите могат да правят кариера . /Чукалов вика/  Малинов продължава да пита: Извадихте ли си агентите? Чуколов контрира най-после:  А вие извадихте ли корумпираните си хора?
   Семов: Да помогнем на Европейската  комисия в борбата срещу онези,които докараха народа до мизерия - основно корупцията. Но трябва и механизъм,с който да се наказва политическото управление. Не за пътищата да бъдат спирани парите, а политическият елит който ги управлява да бъдат наказан. Да бъдат изпратени тези хора,където им е мястото /сиреч в затвора/.
   Румяна Желева - Герб: Искам да възстановим реда.Когато говорим за сключени договори е едно, а като говорим за усвоени пари е друго. Предстои реформа на Европейския съюз и тези средства ще се дават не за 7, а за 5 години,  така че ще се изисква още по-голяма ефективност. Тези, които злоупотребяват не намираме механизми да ги наказваме. Моля, когато говорим за договорени пари и се хвалим, да правим разлика. Парите за земеделие не са дошли в България и всички тези договорки се правят за сметка националното финансиране . Тоест, правителството харчи пари, които може и да не дойдат, защото нито една програма за съвместимоост не е одобрена от европейската комисия. В моята Комисия по регионално развитие се прие доклад за по-добро управление на средствата. Не видях той да бъде използван за поправяне на злините по усвояване на парите. Като стане въпрос за България скачам и искам да убедя,че имаме възможности. Например парите за земеделие....
    Малинов пак повтаря: 0.52 процента от парите са влезли в България -  абсурд!. Оценката - има корупция.
   Четин Казак - ДПС: Забавлявам се като слушам да се жонглира с цифри. Усвояването на фондовете е проблем на цяла Европа. Не случайно те се разсрочват за един по-дълъг период. Те трябва да отговарят на много стриктни изисквания. И не трябва да се подценява фактът колко договора са сключени. Общо 2,7 млрд. лева са договорирани от правителството. Няма загубени пари по глава "Земеделие" . От 2001 год земеделието получава  субсидии /освирквания от залата/. Бъдете конструктивни. Парите, които бъдат отклонени от България, заради критикарството ви, ще отидат при вашите европейски приятели по фракции.
   Шулева: Парите по сключените договори са важни. В моя избирателен район в Ловеч не мога да мина по един път, който вече 2 години не може да бъде завършен, а е контрактуван.Договорът е сключен при неясни правила. Така че, ако говорим за това колко пари са договорени, това не означава че  оценките са приети. Уволниха маса компетентни хора,обучени с европейски пари, за да се сложат парашутисти,които нищо не разбират. Опертивните програми бяха изготвени от професионалисти още от 2005 година. Обаче после махнаха с метли способните хора и почнаха да търсят специалисти от Европа. Продължават да се дават списъци кои да получат пари и кои  - не. И ако продължаваме по този субективен  начин, доникъде няма да стигнем. Кажете ми ,Йотова, рапортува се излишък в бюджета , а става дума за парите, предвидени за България,които не са получени и похарчени и затова са оформени като "излишък".
   Йотова: Шулева,повече от замразените средства са по предприсъединителните програми,които изготвихте и корупционните  практики, които създадохте. Хората по места ни казваха: "Във всяко министерство трябва да знаеш хората на НДСВ, за да получиш парите". При нас не е имало никакви метли. Вдигнахме заплатите, за да могат тези хора да работят за държавата си / и най-вече партията си/.. И не правете такава злостна пропаганда. Вие с управлението  на НДСВ докарахте тези пролблеми.
   Биляна Раева - НДСВ :  До 2005 година аз не съм чула лоша дума за България.
   Семов: Самодоволството не е европейско поведение. Нямахме воля да се противопоставим на корупцията, да докажем, че Европа и тук означава територия на реда и законността. Ако следващото правителство не промени политиката си към безобразията, нищо добро не ни очаква и Европа ще намери начин да ни накара да се съобразяваме с нейните правила.
   Чуколов: Все едно и също говорите. Човек,който седи и гледа и пуши, просто... Ние като политици да говорим за идеи и то на език, на който да ни разберат. /А какви са идеите на самия Чукалов не стана ясно/. Вместо това хвърля гневни реплики към д-р Владимир Зиновиев от коалиция  "Напред":  "Не ме поучавайте, не ме поучавайте". А Зиновиев продължава да върти своята грамофонна плоча - ранно диагностициране на онкоболните. И реплика към агресивната Йотова: " За съжаление  вие пренебрегнахте индикативните програми, например за конкурентноспособност и човешки ресурси. Покани за възобновяеми енергийни източни и така и не бяха обявени и това лиши страната ни от стотици милиони  евро за изграждане на възобновяеми източници. По другата  програма - модерницзиране на предприятия и купуване на машини - срокът изтече на 12 яннуари тази година. 60-90 дни е срокът. А оценителите още не са си свършили работата.
   Към Казак:  Критики към сектора "Земедерлие". Повече пари да влязат в българското земедели. Аз не съм кандидат за евро депутат, но знам какви ангажименти поемат представителите ни. Знам какви са контрактираните пари - много. Така че всякакви спекулации за спрени пари са пълна лъжа. И тук някои хора се опитват пред камерите да очернят ситуацията . България е на прав път и ще получи всички средства до края на програмния период.  Държавата ни се превръща в страна - достен член на европейския съюз. Уважаеми съграждани, не се поддавайте на тези спекулации,особено от стрна на партии,които са се обявявали срещу членството. Това е достижение на партиите, които управляват и сега /Дюдюкания от залата/.
   БРАВО, ВЕЧЕ ПОЛУЧАВАТЕ ОЦЕНКА "5" ЗА ТЪРПЕНИЕ...
   Марио брои секундите  и минутите, все едно че е магазинер в гастроном. Отвреме-навреме се усмихва глупаво през неудобните очила и пелтечи като махленски добряк, който си познава комшулука.
   Малинов: Йотова и Казак  да не пътуват по неконтрактиран път,  защото и контрактиран той е с дупки, тоест средствата не са усвоени. /Смях в залата/
   Казак : А вие да не минавате покрай разграбените предприятия и БГА  "Балкан".
   Раева: Какво да направим да бъдат инвестирани парите в България? Пълна прозрачност при работата с фондовете. Покана към експерти да помогнат кой е представил най-добрата оферта. Да не се позволява анексиране към договори за обекти,които вече са били спечелени. Например, обект - път, струвал три единици, после излиза двойно повече. Създадох в страната едва 12 офиса с обучени екипи да помагат безвъзмездно за изготвянето на проекти за получаване на средства. Толкова успях да направя при сегашните неизгодни данъчни и бизнес- условия.
   Желева: Необходим е дебат за сключените договори и контрактираните пътища. Вътрешният министър ни призова да караме бавно, а не оправяме дупките. Бързото сключване на договори и претупването  на проекти ми наподобява назначаването на "наши" хора тук и там преди изборите. Нека да не оставяме пълен батак и хаос, още повече в това лошо финансово положение. Нека да не лъжем с факти и цифри. Да се хванем здраво за работа и да се докажем чрез труд.  А не да фалшифицираме цифрите и да се сърдим, че някой злослови - това са практики от миналото. В Европейския съюз всеки се доказва колко може.
   Марио Гаврилов: Да минем към вашите встъпителни  думи. /Всички го поправят - "заключителни"/.
   Чуколов: Всеки да се бори за своя суверинитет! Идва времето на национализма, а не на глобализма. Да има повече "икономически национализъм", тоест да се толерира повече българското производство. Не трябва всички преференции да получават турски фирми. Работници вземат по 1200 евро на месец. А български  учители стачкуваха да получават над 300 лева. Да не ограничаваме нещата само до еврофондовете. Видяхме колко е хубаво в Европа. Да дебатираме за Турция, за хомосексуалните  бракове, които предстоят и тук, за българското православие. Водачът на листата на БСП Калфин през 2007 год. не защити никой за измислиците, че не е имало кланета в Батак. Г-жо Желева, на ваш митинг имаше само знамена на "Герб", а не и национални флагове. Трябва да има партии с демократично национално мислене. Укрупняване  на Европа, но в рамките на отделните отечества.
   Йотова :  Желева, най-опасно е да се движиш по софийските улици - със или без контрактуване. Към Малинов:  Щях да имам по-голямо самочувствие, ако самолетите, с които летя до Брюксел носеха надписа "БГА Балкан". Само след две седмици ще получим поканите за съответствие и ще ни отпуснат спрените пари. Имаме проблеми, но в екип бихме успели всички. България има нужда от достойни депутати.
   Желева: Ние не само можем, но и ще докажем че можем. Бюлетина 3.
   Малинов: Всичко, за което се борихме е под заплаха от корупцията и наглото управление.Победа на десните, за да имаме ново дясно правителство!  Само така можем да върнем доверието на Европа към нас. Некомпетентни са БСП, ДПС и НСДВ. Ние сме показали че знаем и можем и споделяме ценностите на християнската демокрация. Гласувайте, за да има промяна!
   Шулева:  Единствените програми, които не бяха спрени, бяха тези  на Министерството на труда и социалната политика и то защото бяха направени по мое време. Нашите евродепупатите ще отидат да работят с ясното съзнание за висок професионализъм. Необходимо е повишаване на конкурентноспособността и сближаването.  България  - на регионите - парите да отиват в регионите, които имат най-много нужда от тях. Трябва да имаме ясни правила на тяхното използване. С бюлетина 10 ще върнем  България на нейният европейски път!
   Семов: Пътят ни е прав, но ние се движим накриво. Пълна неспособност да посочиш провалилите се министри и чиновници, да ги извадиш от властта и да ги дадеш на прокуратурата, а не да ги защитаваш. Чрез ред, законност и справедливост да покажем, че сме европейци...
   Драги читателю, ако си издържал на тези истински водни каскади от пустословие, то значи че си напълно в ред с нервите. И не ставаш за 4-ти километър или Раднево. Ако не за друго, трябва да си благодарен на Националната телевизия, че ти е предложила  съвсем безплатен тест за лудост. 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 321030
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930