Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2009 16:16 - Предизвестеният глас е престъпление!
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2009 12:28


   Изнизва се май. Утре ще дойде юни. А с него и Ботевият перифразиран стих: "Жетва е сега, пейте...  но не, робини, а избиратели". Народът казва: "Каквото посееш, това ще пожънеш".  Обаче в България, където почти всичко е с обратен знак, се жъне онова, което други са посяли. Елементарно запознатите със земеделието знаят,че на една и съща почва не трябва да се отглежда еднаква култура години наред, тъй като земята се изтощава и съответно добивите намаляват. Напротив политическата  система у нас се е амбицирала да докаже как в нея могат да се садят и никнат едни и същи лица, познати до болка на широката аудитория.
   Преди 10 ноември 1989 година, когато в страната управляваше само Българската комунистическа партия и на практика съществуваше тоталитарен режим, маскиран като "представителна народна демокрация", ротацията на ръководни постове на едни и същи кадри бе позната като "номенклатура". След "нежната революция" тя, като в никоя друга източноевропейска страна, дори и в родината на болшевизма - Русия, успя да трансформира неусетно и талантливо икономическата си власт в политическа, като виден идеолог и стратег на този отдавна замислен процес бе Андрей Луканов. Съюзът на демократичните сили, а и Движението за права и свободи, както и всички реставрирани или новопоявили се партии, се превръщаха в огледално отражение на модела "власт до дупка", който и днес олицетворява Българската социалистическа партия.
    Съвсем спекулативно се изтъква аргументът "ние знаем и можем", като на избирателите се внушава, че е много по-добре да заложат на изпитани бойци, отколкото на новобранци, които тепърва ще започнат да се учат. Но 20-годишният преход доказва недвусмислено как развитието на страната отбелязва повече от скромни резултати, именно заради "свърхкомпетентните" държавници. Да, те са постигнали майсторството да се вкопават и задържат във властта, както и да увеличават благосъстоянието си и влиянието си върху определени доходоносни сектори на икономиката. Не случайно преди време предизборното мото на Съюза на свободните демократи с лидер Стефан Софиянски бе преиначен находчиво от "Ние знаем как" на "Ние знаем как се краде".
   Нима не е ясно, че рано или късно всеки специалист или ръководител, независимо от таланта и способностите си, се изхабява? Никой не обича да диша застоял въздух. Необходими са свежи и енергични хора с нови идеи и концепции. Или пък личности с доказан обществен авторитет и безупречен морал. Именно тези два потока трябва да вливат нови жизнени сокове в структурите на отделните партии, а оттам и в управлението на местната, законодателната и изпълнителната власт.
   Вместо това наблюдаваме как номенклатурният подход продължава да се отстоява от всички политически партии, без изключение. Погледнете само лицата, определени за водачи на листи от Висшия съвет на БСП за изборите за Народно събрание на 5 юли:
   Благоевград - Корнелия Нинова
   Бургас - Пламен Орешарски
   Варна и София 25 - Сергей Станишев
   Велико търново - Бойко Великов
   Видин - Михаил Миков
   Враца - Георги Божинов
   Габрово - Ивелин Николов
   Добрич - Петър Димитров
   Кърджали и  Пловдив - Стефан Данаилов
   Кюстендил - Мая Манолова
   Ловеч - Евгени Узунов
   Монтана - Янаки Стоилов
   Пазарджик - Георги Пирински
   Перник - Ангел Найденов
   Плевен - Румен Петков
   Пловдив област - Петър Мутафчиев
   Разград - Венелин Узунов
   Русе - Меглена Плугчиева
   Силистра - Антон Кутев
   Сливен - Асен Гагаузов
   Смолян - Димчо Михалевски
   София 23 и Търговище - Румен Овчаров
   София 24 - Любен Корнезов
   София област - Кирил Добрев
   Стара Загора - Евгений Желев
   Хасково - Емилия Масларова
   Шумен - Димитър Дъбов
   Ямбол - Атанас Мерджанов.
   Водачи на две места са само Станишев, Стефан Данаилов и Румен Овчаров. Тези хорица от списъка са били утвърдени със 104 гласа "за", 11 "въздържали се" и нито един "против". Е, не можете да кажете все пак, че в ООД-то на Станишев и компания има единодушие, което прилича на овчедушие. Това са цели 11 гласа "въздържали се"!
   До края на седмицата  /тоест до 31 май 2009 година, неделя/ на заседания на областните съвети на БСП ще бъдат  направени предложения за листите по места и за издигане на мажоритарните кандидати. Ти, читателю, да не  би да си мислел, че мажоритарно ще бъдат издигани можещи, партийно независими личности?! Моля те, не си причинявай болка с такава илюзия! Виждате ясно, че тук отново фигурират имената на Румен Овчаров, Корнелия Нинова и Румен Петков, които бяха замесени в редица публични корупционни скандали, а след това и извадени от състава на изпълнителната власт. Но, "партията-кърмилница" отново ги взе под крилото си, за да използва богатия им опит на апаратчици. Те знаят отлично как се организират срещи и се провеждат събрания по активи, как се агитира и мобилизира разколебаният, непросветен избирател.
   Освен всичко, на разположение срещу отлично заплащане са редица социологически агенции, чиито изследвания са по-ефективни и от медийната реклама. Обичайната извадка, например на НЦИОМ звучи стандартно: "Ако изборите за... са днес, за ГЕРБ биха дали гласа си 32.4 % от избирателите,"Коалиция за България" би привлякла 26,8% от имащите намерение да гласуват, ДПС - 12,1%, "Атака" - 11%, "Синята коалиция" - 6,2%, партия "Ред, законност и справедливост" - 3,9%, НДСВ - 3%, "Напред" - 2% и партия "Лидер" - 1,8%.
    В офертите на отделните агенции има и изгодни предложения за "пиар", предизборни стратегии и дори за развлекателни нагласи. Кой би събрал повече посетители на предизборен митинг - Азис, Ивана или "илюзионистът" Красимир Аврамов? Обикновена бира-скара или оригинално инкрустирани чаши за пиене с името "БСП", "СДС", "ДПС" или "РЗС" да бъдат поднесени на стеклите се запалянковци на байганьовите внуци?
   Според изследването на НЦИОМ, най-мотивирани да гласуват са хората над 50 години, жителите на малките градове и селата. Това едва ли изненадва някой. Както Ахмед Доган знае и последния глас, който ще бъде подаден за ДПС - 300 333-тия например, така и Сергей Станишев знае и последния глас - 867-мия например, който ще бъде подаден за БСП в село Млекарево, Новозагорско. С една дума всичко е предизвестено. Дали си вечно гласуващ за "своите" или си безразличен, гласът ти пак ще бъде претопен от партийната номенклатура в общия хор на "безгласните букви". За да разбереш един ден, че нищо не зависи от теб - със или без твоето одобрение...
   Сега мотото към всеки предизборен клип по телевизиите и радиата звучи така : "Купуването на гласове е престъпление!". Каква ирония от този всеобщ, смешен плач! Защото, нима предизвестеният глас не е престъпление?!
  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 321071
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930