Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2009 16:00 - Скандална ли е още възрастовата разлика?
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 2532 Коментари: 13 Гласове:
0



   През последните години и в България, макар не така масово, се наблюдават интимни връзки между партньори със значителна разлика във възрастта. До преди 20 години бе истинско престъпление да имаш връзка с по-млада жена, а още повече - с по-млад мъж. Освен моралистичния филтър на първичната партийна организация на БКП по местоживеене или месторабота, действаха и така наречените "другарски съдилища", които изправяха пред всички от махалата или улицата провинилите се и ги заклеймяваха като "разложени елементи". Това не пречеше на партийните лидери или активисти да си имат тук-там по някоя любовница. Но светостта на семейството не се нарушаваше в никакъв случай и личните драми се разрешаваха обикновено с нелегални аборти. Тогава неуморните клюкари разказваха типичната и често срещана история как възрастен мъж се влюбил в ученичка, как тя забременяла и се махнала от града и как нещастният "безобразник" бил не само изгонен от работа, ами и напуснат от съпругата си.
   Любовта обаче не познава граници и не се съобразява с никакви установени правила. Да не говорим, че понякога системата от забрани, известни като "морал", е по-скоро дело на онези, които най-често са склонни да ги нарушават, тоест на лицемерите. Но и до ден днешен, не малко хора у нас се питат дали с установяването на демокрацията не дойде и разпускането на нравите? Тук, както изглежда може да се приложи единствено философският подход на конформизма, според който истината е някъде по средата. Или с прости думи - кой както го разбира. Защото е съвсем ясно, че принудата да приемеш позицията на другите си е вече чист тоталитаризъм.
   Мъжете с много по-млади от тях съпруги не са смешни и жалки наивници. Дори и често да не става дума за любов, става въпрос за оцеляване, тъй като според последните проучвания, те живеят много по-дълго до млада жена.Вероятността мъжът да си отиде рано от този свят е с 20% по-малка, ако съпругата му е между 15 и 17 години по-млада от него. Опасността от преждевременна смърт пък е с 11% по-ниска, ако той мине под венчило с жена, която е със седем до девет години по-млада. Според изследването на германския институт "Макс Планк" (MPG.de), мъжете, които са се оженили за по-възрастна жена пък, е по-вероятно да умрат рано.
   Четейки тези данни, не малко девойки у нас могат да потръпнат от погнуса, че ще отидат да спят с мъж, който е на годините на бащите им. Други пък, дори и да изпитват вътре в себе си подобни чувства, се прежалват в името на по-доброто си материално съществуване. Защото като правило, най-млади партньорки имат по-състоятелните мъже. Те  могат да им купуват луксозни дрехи, да ги водят по хотели и ресторанти, да им подаряват последни марки коли или пък да помпят банковите им сметки. Но, колкото и да звучи невероятно, се срещат и щастливи изключения по силата на любовта. Не малко млади жени предпочитат по-улегнали и по-зрели мъже, които не им падат в краката, а изглеждат уверени, амбициозни, силни. Магията на "здравото мъжко рамо" действа на подсъзнателно ниво още от детството на момичетата, особено пък ако бащите им не са имали духовна връзка с тях.
   Отвреме-навреме можем да видим и някоя състоятелна дама на прилична възраст да сияе в компанията на загорял и мускулест атлет. Той едва ли се притеснява за пенсията си или за здравноосигурителните си права, тъй като - независимо от непредсказуемата трайност на подобна връзка, влюбената жена не е жалила пари за прищевките на своя избранник. Но подобен съюз може да бъде предизвикан и от немаловажния факт, че се срещат и такива млади мъже, които търсят по-опитни и по-горещи любовници. А някои от тях пък не на шега копнеят за майчините грижи.
   "Възрастта не е порок". Напротив, тя би могла да се превърне в голямо предимство. За онези, които биха се подмладили значително с по-свеж партньор до себе си. Те едва ли ще са на грешен път, ако възприемат подобно ново начало в живота си като божия благодат.  И най-закоравелите моралисти у нас не бива да забравят, че любовта е способна на всичко. Не случайно е казано: "Никога не казвай "никога".





Гласувай:
0



1. анонимен - Възрастовата разлика, без значение в чие полово
03.06.2009 16:12
съотношение от време оно не е нито скандална, нито табу. С уважение към журналистическата ти кариера, но тази статия е като всеки един неугряло го от по-младо.
Сори!
цитирай
2. анонимен - wwwwww
03.06.2009 16:49
ama,ti si bil golqm vralg kqm po v1zrastnite jeni,A DALI SI PRAV,bil si 4el nqkakvi statistiki,no po dobre da se proveri.........
цитирай
3. lumy - Уважаеми, анонимен!
03.06.2009 16:51
Първо, пише се "неогряло", а не "неугряло". И второ, Вашата очевидна злъч не издава нищо друго, освен комплекси на сексуална основа. Вие явно, сте точно от онези лицемери на морала, за които пиша. Сори!
цитирай
4. lumy - Аман от анонимници!
03.06.2009 16:53
Я прочети по-внимателно какво съм написал, преди да ме обявиш за враг на каквото и да е било!
цитирай
5. hikari - само обичта е мярата
22.06.2009 16:34
възрастта е въпрос на ситуация. докато изборът на партньор е глас отвътре.
цитирай
6. анонимен - Така е, любовта е способна на всичко....
28.06.2009 21:48
Така е, любовта е способна на всичко! ....мислех си и аз влюбен в 19 години по-млада от мен жена, която направих своя съпруга... докато не се разболях и любовта й се изпари яко дим. Не съм богат, дори напротив, тя е от заможно семейство. Преследваше ме почти две години докато най-после отстъпих и бяхме заедно. Обичахме се, обичахме се, това се усещаше, но коя жена, даже и онази, която обича ще остане при болен мъж? Вече не страдам, вече не чувствам, само казвам НЕ на подобна връзка. Замислете се преди да е късно!
цитирай
7. lumy - Безспорно
28.06.2009 23:28
тъжно е това, което сте преживели. И искрено ме боли за Вас... Но ми се струва, че тук не възрастовата разлика си е казала думата. Тази жена не Ви е обичала истински, щом Ви е изоставила в най-трудния период от живота Ви. Мога да приведа твърде популярен довод. Когато се влюбва във великия комик Чарли Чаплин, дъщерята на известния американски драматург Юджийн О'Нийл - Уна, е на 18 години, а Чаплин - на 54 години.Тя не само му ражда 8 деца, но и дълго до смъртта му, когато той не може да се движи нормално и да се храни самостоятелно, тя се грижи всеотдайно за него... А тук става въпрос не за 19 години разлика, а за цели 36 години! Още веднъж, съжалявам за случилото се с Вас, обаче този пример доказва, че когато чувствата са здрави и силни, те оцеляват в премеждията и времето.
цитирай
8. анонимен - Любов ли?
06.07.2009 22:13
Любов ли? Нека ти е празен джоба пък чакай любов и свежест - наивност до глупост. Особено в днешно време драги, щастливи изключения няма!
цитирай
9. lumy - Доколкото
06.07.2009 22:31
разбирам вече, прехвърчаш тук като отровна пеперудка от постинг на постинг. Личи си, че имаш сериозни комплексарски проблеми. Но, уви - аз не мога да ти помогна. Така че ти остава само едно - да се самоизяждаш...
цитирай
10. анонимен - Мисля си......
14.08.2009 20:19
за довода, който привеждате с Чаплин и съпругата му Уна.. и смятам, че ако Чаплин наистина е обичал това момиче от цялото си сърце, той би се отказал от нейните всеотдайни грижи, които твърде егоистично според мен е потребявал. Имал ли е право да погубва нейният млад живот? Смятам, че не.......Тази жертвоготовност от нейна страна всъщност смятам, че е продиктувана не от голяма любов, а по скоро от чувство за отговорност и състрадателност към бащата на дацата й
цитирай
11. lumy - Уважаеми, анонимен!
15.08.2009 10:58
Известните примери за възрастова разлика са много. Сега се сещам например за Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас. Още като малко момиче, гледайки филмите с негово участие, тя казва, че един ден ще се омъжи за него. И това се случва. И техният брак далеч не е само "звезден". Там наистина има любов, защото иначе досега връзката им щеше да се разпадне, както между впрочем се случва често с известните личности, които се женят помежду си.
Навремето аз имах учители - Гуглев и Гуглева. Той бе с 20 години по-възрастен от нея. А тя беше красива като райско ухаещо цвете. Той беше висок, строен, с красиви римски черти. Невероятно умен и благороден мъж. Гуглева го обичаше от цялата си душа.
Ваше право е да отхвърляте подобни връзки. Но, когато виждате около себе си подобни двойки, не бива да се заблуждавате, че работата се свежда само до това кой кого използва и кой на кого е жертва. Да не забравяме все пак, че любовта върши чудеса. И тя не признава никакви закони или разграничения. Именно в това е нейното величие. Любов необяснима, както се изразява поетът Недялко Йорданов.
цитирай
12. анонимен - елена
25.12.2009 22:45
Интересни разсъждения на тази тема.Аз като преживяла такава връзка,не мисля,че за любовта има възрастови ограничения и двамата патньори има какво да научат един от друг,а това не е осъдително в никакъв случай.Съгласна съм с теб и пожелавам на всички да преживеят поне една такава любов в този си живот.Прекрасно е когато е истинска,а това се доказва с времето.
цитирай
13. анонимен - сиси
24.10.2012 23:49
Аз не одобрявам голямата възрастова разлика между партньорите.Наивно е да се мисли, че при днешния стандарт, по-младия мъж, или по-младата жена, колкото и да имат силни чувства, няма да започнат да се оглеждат за нещо по-младо и свежо в сексуален аспект.А ако се появят чувства към партньора на тяхната възраст, връзката просто върви към разпад.Но пък такава връзка с голяма възрастова разлика все пак може да обогати духовно партньора, но може и духовно да го срине.Колкото и да са красиви такива връзки крият риск, защото не може да се предположи в коя посока ще се развият отношенията.Може би има и щастливи връзки, но по-скоро те са изключения от правилото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 322153
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930