Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2009 19:16 - Мажоритарният "ас" професор Божидар Димитров
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 917 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.07.2009 19:24


   Състоя ли се мажоритарният вот на 5 юли 2009 година? Това бе темата на предаването "Референдум" по БНТ вчера вечерта след централните новини в 20 часа. В него участваха: от БСП - Георги Кадиев, от ГЕРБ - професор Божидар Димитров, от "Синята коалиция" Асен Агов, от РЗС - Яне Янев и от НДСВ - Христина Христова. Единодушно бе мнението, че в този вид мажоритарните избори са се обърнали срещу онези, които най-много разчитаха на тях като възможност да вкарат повече депутати в следващия парламент и най-вече срещу БСП.
   Всъщност, от централата на тази партия твърде добре бяха разчели шансовете за мандати-плюс. Но от самодоволство, че приключват "ювелирен мандат" на управление, не можаха да предвидят, че мажоритарният вот ще се превърне в мощна вълна от наказателен вот. Ето защо съвсем логично голямата вода се изсипа в мелницата на политическия опонент, който повечето избиратели припознаха за алтернатива - ГЕРБ, като дадоха на тази партия цели 26 мандата. Ако ДПС нямаше преимуществено присъствие в регионите с етнически турци, съвсем сигурно е, че и останалите 5 мандата щяха да принадлежат пак на ГЕРБ.
   Повечето политици сега твърдят, че мажоритарната система е била наложена от президента Георги Първанов. Веднага след изборите той заяви, че добрата идея е била опорочена. Но това "недоносче" нямаше как да не се роди, като се имат предвид препирните в "Правната комисия" на 40-тия парламент. До 5 юли масата от избирателите наивно вярваха, че на мажоритарните избори ще се явят независими кандидати. И че това ще бъде действителната народна представителност в следващия парламент, която може да играе съществена роля в обуздаването на типичните партизански страсти, раздухвани от многобройните партии. Нещо като символична "втора камара". Но не би... Тепърва предстои да видим дали ГЕРБ - вече като управляваща партия с почти пълно мнозинство, ще се погрижи за съответния пакет законодателни промени, които да придадат на мажоритарните избори не само независим, но и професионален дух.
   По време на вчерашното предаване най-нескромно бе поведението на професор Божидар Димитров. Вместо да благодари на хилядите симпатизанти на ГЕРБ, надяващи се на радикални промени в развитието на страната, той започна да се хвали пред аудиторията колко авторитетен и силен мажоритарен кандидат бил. Около пет известни телевизиони водещи преди изборите го нападали настървено, но независимо от това популярността му възтържествувала. Хората в целия Бургаски регион знаели какъв отявлен родолюбец бил той, как се грижел за възстановяването на българските военни гробища в Македония и как съчувствал на каузата на българите от Одринска Тракия.
   Професорът спечелил мажоритарните избори в Бургас без дори един билборд, докато Яне Янев го гледал от рекламни плакати  "на всеки километър". Маститият историк провеждал само срещи с хората по места и им казвал: "Искате ли да изчезне корупцията? Искате ли по-високи доходи и пенсии? Искате ли по-ефикасно образование и здравно обслужване? Искате ли престъпниците да са в затвора?... Тогава гласувайте за ГЕРБ!". Ето така простичко и неуморно си провел предизборната кампания професорът. Като го слуша човек, би могъл да остане с впечатлението, че от която и партия да се бе кандидатирал, той пак щеше да спечели. Саркастичният Георги Кадиев се опита да го приземи като му подхвърли, че и магаре да се бе кандидатирало от името на ГЕРБ, то щеше да бъде предпочетено пред останалите кандидати. Това накара самозабравилия се директор на Националния исторически музей да се разяри. А до неотдавна той бе член на Висшия съвет на БСП. Ръководството на тази партия обаче не дооцени блестящите делови качества на професора и не го удостои дори с депутатско място. Именно това го накара да започне да гравитира към Бойко Борисов, чиято звезда бе започнала да изгрява на политическия небосклон. И професорът разбра, че е настъпил и неговият звезден миг
   Сега той се надява да стане и министър на културата в новия кабинет, който Борисов обеща да оповести в пълен състав до края на следващата седмица. Но, професорът има сериозен конкурент в лицето на Вежди Рашидов, успял  да спечели в Кърджали, макар и със символичната преднина от...  6 гласа. Благодарение най-вече на 800-те  негови приятели от цялата страна, които дойдоха да гласуват със свидетелства в "крепостта на Доган". Като се има предвид причастността на Божидар Димитров към разузнавателните служби, вероятно Бойко Борисов няма да рискува да го направи министър, за да не подразни Европейския съюз, доказвайки че и той има намерение като своите предшественици да толерира бившите агенти на Държавна сигурност. Освен това иначе гъвкавият и хитър генерал може би няма да пропусне да разиграе и своя "етнически коз" като направи министър на културата един от малцинството.
   Както показва практиката, властта опиянява. И седналият в държавното кресло придобива почти автоматично ореол на изключителност и непогрешимост. Сега от това са застрашени новите герои на деня. Ако те се вземат толкова на сериозно, колкото показа вчера вечерта в предаването "Референдум" професор Божидар Димитров, това означава, че пропастта между тях и избирателите твърде бързо ще започне да се увеличава. Засега Бойко Борисов не е споменал в нито едно свое изявление, че най-важния критерий за ефективност на управлението си, с който той ще се съобразява и което ще иска да знае от социолозите ежемесечно,  е общественото доверие. Дано той не достигне до хипертрофия на самочувствието в стил: "Глас Бойков, глас народен".



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 321024
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930