Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 18:42 - Новият игрален филм "Генерал и Командир"
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 1675 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 15.07.2009 18:46


    Сега текат преговори за политическо парламентарно сътрудничество. От централата на ГЕРБ разпространиха за медиите меморандум, предложен на „Синята коалиция”, „Атака” и „Ред, законност и справедливост”. То съдържа поредица и програмни схеми за реализиране на промените. Правят впечатление няколко основни пункта от него: ревизия на последните решения на правителството на Сергей Станишев в първия месец на работа на новото правителство, преглед  и оценка на дейността по време на целия мандат на управление - в рамките на шест месеца от неговото начало. Оценката на тези решения ще се даде на базата на целесъобразност и съответствие с националните интереси.

   От ГЕРБ посочват, че ще бъдат разследвани практиките на управление на предишни правителства и подвеждане под отговорност при всеки установен от разследващите органи случай. Тук думата „предишни” звучи твърде двусмислено и почти предпоставя възможността за произволен избор. Съвсем друго щеше да бъде, ако се посочваше изрично „на всички правителства след началото на демократичния преход”. У непредубедения читател възниква естественият въпрос:  и правителството на Иван Костов от 1997 до 2001 година ли ще бъде обект на разследване? Или този период ще бъде благосклонно отминат като бяло петно в хронологията? Поради простата причина, че меморандумът е подписан и от „Синята коалиция”, с която Командирът успя да се промъкне в новия 41-ви парламент. Как ще бъде посегнато на съюзника? Следователно има два варианта на действие:

   Вариант А. Костов да остане недосегаем. Но разбира се, по този начин още в самото начало правителството на Бойко Борисов ще се самоубие в очите на обществото, доказвайки че продължава да важи старата максима: законът важи само за някои. Което генералът едва ли ще допусне.

   Вариант В. Костов също ще бъде разследван като министър-председател, но всичко ще мине благополучно и той ще получи своята дългожадувана реабилитация. Той и преди е оцелявал от правосъдната секира. Така че не би било трудно да премине през още един кръг на ада, само че този път в далеч по-комфортни психологически условия. Подобен изход за талантливия политически комбинатор би допринесъл за подсилването на позициите му и би увеличил шансовете му да сбъдне мечтата си да бъде Командир за срок от още 4 години.

   Вярно е, че Иван Костов не е чак толкова доволен от юридическата форма на сътрудничеството. Той искаше не меморандум, а споразумение, което според него гарантира по-ясни задължения в синхрона на принципите и политиките на бъдещето управление. "Меморандум означава паметна записка, съгласие във връзка с целите, обявени политики за които сме се съгласили, че са важни. Но той не предполага ангажименти, както при споразумението", заяви Костов. Механизмът, според него, който са избрали от ГЕРБ е труден и предстои да се види как ще сработи. С тези резерви съпредседателят на „Синята коалиция” иска да покаже, че си запазва правото да се дистанцира от всеки погрешен ход на Бойко Борисов и компания. Както и да се възползва от пробойната в управленския кораб за своето държавническо завръщане. Това ще бъде кошмарният сън на генерала. Защото Командирът едва ли ще се откаже от удоволствието да му диша във врата.

   Така че, скоро ще видим на българския политически екран новия игрален филм „Генерал и Командир”.





Гласувай:
0



1. анонимен - След по-малко от 4 години - " Командир БЕЗ Генерал"
15.07.2009 18:54
Много аванси,а времето си тече и САМО еднопосоч
но,към СПУКВАНЕТО/ да не дава Господ/ на пореден български БАЛОН???
цитирай
2. анонимен - O, добра режисура
15.07.2009 19:01
Обаче, сценаристът е възпитаник на другаря Лилов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 322336
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930