Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 12:57 - Политическият каратист Иван Костов
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.07.2009 13:02


На фона на Иван Костов, Мартин Димитров, новият лидер на СДС, звучи по-скоро като първи заместник-председател на «Демократи за силна България». Явно онези членове на синята партия, които бяха против съюзяването с Командира сега ще имат основание да кажат, че са били прави. Днес преди обяд и двамата дадоха пресконференция, на която повтаряха едни и същи аргументи.

   «Синята коалиция» нямало да подпише меморандума, предложен от ГЕРБ, защото «формулата, която той отстоявал не съдържала стабилност». Тоест, без конкретни ангажименти на коалицията  - разбирайте държавнически постове, бъдещето управление е «прекалено смел експеримент», както се изрази Иван Костов. Затова той настояваше от самото начало да бъде подписано споразумение.

   Но, съвсем логично, Бойко Борисов съзря в този ход прозрачното намерение да бъде вкаран в капан, в който властовата хватка на Командира би била вече неизбежна. Така съмненията, че Костов иска да управлява чрез Борисов и че той дори се надява на истински политически Ренесанс, вече се потвърждават. Иначе как да се обяснят пазарлъците, когато предварително беше заявена безусловна подкрепа на правителство, сформирано от ГЕРБ, дори без участие на «Синята коалиция»?! Но Костов за пореден път доказва, че той умее да приспива противника, докато не го доведе до поражение. И докато не глътне тлъстия кокал, за който толкова много мечтае. Още от провала си на парламентарните избори през юни 2001 година.

   По подобен противоречив начин се държи и лидерът на «Ред, законност и спроведливост» Яне Янев. Раздразнен от претенциите и самочувствието на Костов, той му напомни за скромния брой депутати и за това, че е успял да влезе в новия 41-ви парламент на гърба на синята партия. Янев декларира, че от неговата партия нямат никакви властови амбции и ще подкрепят безусловно самостоятелния кабинет на ГЕРБ. Днес обаче любителят на шокиращите разкрития удиви всички с оправданието, че «английските консерватори го посъветвали да не подписва меморандума». До този момент не е известно какво е поискал Янев и какво му е отказал Борисов.

   Но едва ли това поведение ала «света вода ненапита» е изблик единствено на не толкова уравновесения характер на амбициозния млад лидер. Той вече е яхнал рицарския кон за борба с корупцията и злоупотребите и не желае да го споделя с никой. Като разбира ясно, че ако генералът не успее да се справи с най-наболелия проблем за отрицателно време, той ще може да извлече още по-големи дивиденти, отколкото на последните парламентарни избори,  на които едва прескочи 4-процентната бариера. Не маловажна роля за тези действия на Яне Янев играе и фактът, че между него и Волен Сидеров има силна неприязън и той не желае да бъде причисляван към една група с «Атака».

   Очаква се по-късно днес да стане ясна и позицията на тази партия. И тя предварително бе гарантирала безусловна подкрепа. Но и антипатията на Сидеров към Борисов се изливаше до вчера в неговите речи. Да не говорим пък за Слави Бинев, който пукаше демонстративно «Балона Бойко» на предишните избори за столичен кмет, на които сегашният евродепутат се провали катастрофално. Така че, при тази всеобщност досега на отрицанието «самостоятелен кабинет на ГЕРБ», позицията на Сидеров едва ли ще бъде «приятелска услуга». Още повече, че и той самият не е заинтересован от една нарастваща популярност на генерала, ако той започне да се справя добре като премиер.

   Но е вън от съмнение, че най-сериозните проблеми за Бойко Борисов могат да дойдат от страна на Иван Костов. Вярно е, че столичният кмет притежава черен пояс за майсторство по карате. Но той едва ли забравя, че срещу себе си има невероятно опитен политически каратист в лицето на Иван Костов. Засега обаче, Борисов държи вярната посока. Той се интересува не толкова от парламентарната, колкото от обществената подкрепа. И заявява, че ако продължават да му извиват ръцете на гърба, той ще се обърне към народа. Между другото, колкото и да не е допустимо, такъв ход би бил венценосен. Защото на едни нови парламентарни избори сега, Бойко Борисов би получил пълно мнозинство в парламента.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 322192
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930