Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2014 20:10 - Вятърните мелници на Дон Кихот
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 1134 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.09.2014 18:04


   Жал ми е като гледам хора предимно с бели коси в овехтелите читалищни салони и стоящите пред тях оратори, които се изживяват като апостоли от времето на Априлското въстание от 1876-та година. Само дето отпред на масата със задължителната зелена или червена покривка не лежат Библия или револвер. В забравените вече и от бога малки, и пустеещи селца, където тук-там на пейките в центъра ще видите баба или дядо с бастуни или пък глутница изгладнели кучета, сякаш времето е напълно спряло. И разбира се, идването на някоя агитаторска група, която надува клаксоните на колите като на сватба, е истинско събитие.

   Словото се лее напевно, почти като от църковен амвон. Кандидатът за държавната трапеза се упражнява в красноречие, опитвайки се да заличи в потока от думи очевидните пропуски в езика и стила още от ранните ученически години. Ако бившите му учителка или учител се намират сред зяпналите с уста в непреодолима дрямка слушатели, те биха почервенели от срам. Или пък имайки едно на ум, че въпреки всичко тази слабограмотна личност утре може да стане неочаквано силен фактор на местно или национално ниво, тези бивши учители биха отишли в удобен момент да честитят с просълзени очи на някогашния си питомец „блестящото представяне“. Лицемерието е правопропорционално на лъжата.

   Обаче селяните в поизмачкани стари дрехи са дошли тук, за да чуят онова, което искат да им бъде обещано. И ако някой сам желае да бъде заблуден, то никой не може да му помогне. Именно на това разчитат речевите гости. Те охотно засвидетелстват своята загриженост за повсеместното запустяване и разруха на сградите и живота. Не се поколебават да възкресят спомените от младежките години, когато е имало работа и дом за всички. Както се казва, лъже се на поразия. Без всякакъв свян или срам. Нещо повече, този, който се е заел с това долнопробно и подло занимание, даже се опиянява от майсторството, с което бърка в торбата с лъжите. Хитър Петър или пък Настрадин Ходжа ряпа да ядат.

   Именно в този дух е сега предизборната надпревара. Големите партии като БСП и ГЕРБ са сочени за фаворити от социологическите агенции. Но какъв би бил шансът на малките и непознати досега партийки, които отчаяно искат да влязат в парламента, ако не използват всички позволени и непозволени средства? Ето защо, давай да обещаваме, сиреч да лъжем, пък утре като се наместим на доходоносните депутатски места, няма да си спомняме даже какво сме говорили. Или пък, ако случайно ни го припомнят, ние веднага ще отвърнем: „Е, че то не става така бързо, както вие я мислите, нужни са години, а пък и ние трябва да сме управляващи, за да променим нещо“.

   Рекордите по надлъгване и популизъм бие коалицията "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". В самото наименование на този конгломерат от най-различни незначителни политически формации, в който „блести“ със стара парламентарна слава ВМРО, има отявлена пропагандна уловка. Нищо че не може да бъде избягната асоциацията за Отечествения фронт, изиграл съществена роля за болшевизирането на България след 9-ти септември 1944-та година. Да вземем и девиза „България над всичко“: нима не е директна аналогията с „Дойче юбер алес“, тоест „Германия над всичко“ на нацистите от 30-те години на ХХ век? Клишета и посредственост… Пред старите и наивни хора в залата обаче може да мине всеки номер, колкото и изтъркан да е той.

   Емисарите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обещават да върнат младите хора на село да садят домати и краставици и да се радват на идиличното спокойствие. А нима те питат тези млади хора дали желаят да се върнат в държава, управлявана от убедени и вдъхновени лъжци? Освен това желязната завеса отдавна не съществува и сега всеки може да странства и да се установи, където пожелае, само с лична карта в джоба. Така че, какви именно млади хора обещават да върнат на доживяващите си живота слушатели? Тук някога имало АПК… о,да, ние като дойдем на власт ще го възстановим. Другаде имало цех за заготовка на резервни части… о, как не, ние ще го възродим… Вашият кмет бил корумпиран? Веднага ще го сменим! Молбата Ви за връщане на бащини земи не била удовлетворена от Поземлената комисия? Смятайте, че от небесата баща ви ще тържествува при въдворяването на справедливостта! Ето защо всички вие трябва без колебание да гласувате за родолюбците като нас, защото ние идваме, за да ви сервираме всичко на тепсия. По-високи заплати и пенсии, по-ниски цени на тока и горивата, повече средства за здраве, образование и култура. Ама откъде пари ли? Резерви има, ние ще намалим драстично администрацията, ще спрем корупцията и ще накараме циганите да си плащат сметките за ток и вода.

   Ако случайно някой е задрямал сладко и не е разбрал още какво трябва да направи на 5-ти октомври, жена му може да не го приеме повече вкъщи, при положение, че не гласува на предстоящите избори за онези, които идват с такова неистово желание да ни спасят. Уви, едва ли някой от тези жертвоготовни патриоти в залата си задава въпроса кой ще го спаси от самия него. И от прословутата българска страст да се вярва във вятърните мелници на Дон Кихот…





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 320888
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930