Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2018 15:18 - Тъжното падение на хамелеона
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 1964 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 24.10.2018 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   Вицепремиерът Валери Симеонов промени своята позиция в течение на около три часа днес сутринта. Първоначално в ранния блок на Българската национална телевизия той продължи да упорства и да отказва да се извини на майките на деца с увреждания, които вече няколко дни протестират пред сградата на Министерския съвет в столицата с искане за оставката му. В 9 часа обаче след спешно съвещание на Коалиционния съвет, естествено под натиска на „помирителя“ Бойко Борисов кабелният бос от Бургас заяви: „Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени в моето изказване. Не е нужно да се аргументирам за това какво е отношението ми  към децата инвалиди и хората с увреждания, самият аз съм потърпевш в това отношение и също съм подпомагал с каквито средства ми е възможно такива хора, и деца с увреждания“. А преди това той бе определил майките като „кресливи“ с деца „уж болни“, чиято цел е едва ли не да изпросят пари от правителството като го притискат до стената с вече четиримесечни протести.

   Валери Симеонов е един от най-ярките представители на езика на омразата, който се разви стремително като алтернатива на все по-обедняващата и по-посредствената политическа риторика през последните 29 години на така наречения „преход“ към капитализъм. Разочарован от неблагодарността на протежето си Волен Сидеров, когото той привлече като водещ на предаването „Атака“ по телевизия „Скат“, превърнал се по-късно в лидер на партия пак с името „Атака“, понеже не успя да осребри вложенията си в проекта като влезе чрез Сидеров в политиката, самият Симеонов създаде друга партия под надслов „Национален фронт за спасение на България“.

   Между двете политически формации се разгоря люта уж идейна борба, която често напомняше стълкновенията между двата рода Монтеки и Капулети в средновековния италиански град Верона. Ту, хората на Сидеров обсаждаха централата на телевизия „Скат“ в Бургас, ту журналистите от тази телевизия, верни на своя вожд притесняваха активистите на „Атака“ в техния офис, като разбира се разобличаваха ежечасно „предателя“ Сидеров в предаванията си. Печално известен стана и случаят под мотото: „Извини се, бе!“, когато репортерът на „Скат“ Теодор Ангелов за малко не бе линчуван от разярени депутати на „Атака“ начело със Сидеров.

   Никой не знае дали в тази война нямаше да паднат още жертви, ако на хоризонта не се бе появил председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, когото мнозина от политическите наблюдатели смятаха за отдавна изгубен в лабиринтите на властта още от времето, когато той беше в коалиция „Обединени демократични сили“ със земеделците на властта и крепеше правителството на Иван Костов, но я напусна непосредствено преди парламентарните избори през 2001-ва година. А през 2005-та година той се присъедини  към друга коалиция „Български народен съюз“, заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски, която влезе в парламента с 13 депутати, между които бе и Красимир Каракачанов. Самочувствието му спадна значително и след неуспешните за него президентски избори през 2011-та и 2016-та година.
   Той обаче никога не бе упражнявал ефективна изпълнителна власт и мечтата му бе като „напет“, макар и доста позакръглен „патриот и войвода“ да заеме поста на военен министър, което според собствените му представи най-много би му прилягало. Съзнанието за слабичкия електорален ресурс на ВМРО, както и обиграният през годините политически инстинкт го подтикнаха да се съюзи не с новопоявилия се политически проект на Николай Бареков „България без цензура“, а с Националния фронт за спасение на България, след което Симеонов и Сидеров зазвучаха в тон с Ботевия стих от „Хаджи Димитър“: „И плеснат с ръце па  се прегърнат“. Така се появи следващата коалиция на Каракачанов – „Обединени патриоти“, чиято цел още преди изборите на 26 март 2017-та година бе да подкрепи ГЕРБ за съставяне на трето поред правителство на Бойко Борисов и естествено да получи ключови постове във властта: Каракачанов, вицепремиер и военен министър, Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика, и Сидеров, председател на парламентарната група на Обединени патриоти.

   Докато Бойко Борисов бе на обиколка из Близкия изток и скандалът с грубото, откровено просташко изявление на Валери Симеонов набираше скорост, и майките на деца с увреждания ставаха все по-ожесточени, премиерът разбра, че оцеляването на неговото правителство виси на косъм. Затова той се извини от името на своя коалиционен партньор. Докато самият автор на поредната медийна бомба продължаваше да проявява завиден татарски инат, като твърдеше, че бил казал „истината“ и не бил „изрод“ и че само премиерът можел да му поиска оставката. Тоест, нещо от рода на „бог дал, бог взел“, понеже въпросната роля е поверена единодушно на вездесъщия министър-председател.

   Тази сутрин обаче изминавайки разстоянието от сградата на БНТ до сградата на Министерския съвет, където Борисов повика тримата „съсветии“ от коалицията, Валери Симеонов внезапно се преобърна на 360 градуса, както между другото е правил неведнъж досега и поднесе своето извинение, за да разбере всъщност, че е станало прекалено късно и майките на децата с увреждания тълкуват този акт като проява на още по-голямо лицемерие, и по-раздразнителен цинизъм.

   Добре известно е кое влечуго променя така бързо цвета на своята окраска с цел да се самосъхрани. Познахте – това е хамелеонът. Ето защо въпросът вече не се състои в това дали ще падне един вицепремиер в лицето на Валери Симеонов. По-важното е, че се случва поредното тъжно падение на хамелеона в политиката.





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Някой трябва да бъде пожертван, ...
24.10.2018 15:22
Някой трябва да бъде пожертван, lumy. В случая- Валери Симеонов, за да мирясат останалите и да се успокои положението.
цитирай
2. lumy - Как мислите?
24.10.2018 15:29
Нима безпринципният и циничният човек може да бъде жертва?! Вероятно някои хора вече мислят по подобен снизходителен начин, защото в нашенската политика моралът отдавна е престанал да играе ролата на коректив.
цитирай
3. predatorkapredatorka - !!? барин, изв..силно съм смАяна ..
24.10.2018 15:46
barin написа:
Някой трябва да бъде пожертван, lumy. В случая- Валери Симеонов, за да мирясат останалите и да се успокои положението.



от твоите/лични/мнения....
що за реплика, що за..инфантилия..
нали, живееш в България, имаш ли поглед, какво се случва , изобщо..
и ти минаваш за средн.интелегентен читател?!
колко жалко..

цитирай
4. barin - По-скоро на него от екипа му се събра ...
24.10.2018 15:50
По-скоро на него от екипа му се събра много. Иначе морал отдавна при управляващите няма, без значение кои са.
цитирай
5. lumy - Нищо против!
24.10.2018 16:21
Но човек, който не е в състояние да сдържа своите емоции и очевидно има проблеми с психологичния си статус не е за политиката и управлението на държавата, където изобилстват проблеми и интереси на различни социални групи и прослойки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 316988
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031