Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2023 17:47 - РАДИО "НЕЗАБРАВА"
Автор: lumy Категория: История   
Прочетен: 15043 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 02.11.2023 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Впечатлява… звучи находчиво, пленително и харизматично. Ако имах възможност да се върна три десетилетия назад, навярно така бих кръстил радиото, което стана истинска сензация в ефира не само на Стара Загора, но и в съседните области, дори до границата с Гърция.

   Когато на 13-ти ноември 1993-та година в 19 часа прозвуча сигналът на ПЪРВОТО ЧАСТНО РАДИО „ТРЕЛИ“, почти нямаше слушател, който да не е очарован от жизнеността и свежестта на 24-часовата му програма. Тя смело разчупи застоя и шаблона, завладявайки както сърцата на по-младите, така и разположението на по-възрастните хора, привикнали към официалния строго информативен характер на държавното радио. Несправедливо скриван зад паравана на цифрите и анализите, които сякаш бяха напълно анонимни, ЧОВЕКЪТ изведнъж изплува над сивотата и монотонността с многопластовия си духовен облик. Той бе освободен от тежестта да бъде единствено „средностатистическа единица“, без някой да се интересува какво го вълнува, радва и безпокои.

   Не бе достатъчно водещият да има топъл и кадифен глас. По-важна бе дарбата на „душевед“. Така да предразположи слушателя с искреността и духовитостта си, че той  да РАЗПОЗНАЕ В НЕГО САМИЯ СЕБЕ СИ. Налице бе силна жажда за общуване и близост, за скъсяване на дистанцията в невидимостта на ефира. Нямаше предаване, в което да не протича обратна връзка чрез телефонни обаждания. Всеки изпитваше любопитство и желание да се запознае и поговори с водещия, а той от своя страна провокираше с някой двусмислен и шеговит въпрос, чиято цел бе най-детайлното и най-умелото представяне на СЛУШАТЕЛЯ КАТО ЛИЧНОСТ.

   Изключително силен бе интересът към отношенията между двата пола. И не случайно обичайни теми в предаванията бяха любовта, верността, раздялата, предателството, духовната и сексуалната хармония и дисхармония. Водещите в радио „Трели“ използваха талантливо музиката, за да илюстрират внушенията и посланията, които желаеха да отправят към аудиторията. Те бяха абсолютно свободни в идеите и инициативите, съчетавайки и функциите на музикален редактор, и звукорежисьор, като по този начин създаваха много по-добра и по-въздействаща динамика на творческия процес.

   За два-три месеца „Трели“ се превърна в най-предпочитаното и най-обичаното радио, което проличаваше не само от неспирните телефонни обаждания с молба за изпълнение на музикално желание, но и от активното участие с мнение и позиция по въпрос или тема на конкретното предаване. Водещите бяха вече истински звезди, разпознаваеми по глас, дори при случайна среща в компания или на друго обществено място. Не рядко студиото бе „обсаждано“ от хора, които искаха да влязат в него и да видят откъде и как се излъчва онази МАГИЯ, която ги караше да се пристрастят към приемника на УКВ честота 90.30 мегахерца.

   Ето такъв бе стилът и духът на радио „Трели“. И 30 години по-късно то остава образец на новаторство, оригиналност и непреходност. ТАЙНАТА НА БЕЗСМЪРТИЕТО Е В ЛЮБОВТА И ПАМЕТТА. Именно благодарение на тях то извоюва своето право да се нарича РАДИО "НЕЗАБРАВА"!



Тагове:   радио незабрава,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Преди години всеки разпознаваше моментално
03.11.2023 10:06
БНР-Хоризонт. Бе истинско радио.
Сега е чалга между чалги,
само "новинарската" емисия с
дежурните мам'рикански подпори
звучи по-бодро и по-убедително
от тия на конкурентите. В БГ-то
НЯМА добро, информационно радио,
а само източници на гюрултия.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 323006
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930