Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 13:18 - БСП на кръстопът
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 1784 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2009 19:43


   Днес след обяд се очаква Изпълнителното бюро на БСП да проведе заседание. Основна тема ще бъде съкрушителното поражение на парламентарните избори, състояли се на 5 юли 2009 година, неделя. Както е известно, "Коалиция за България" получи едва 750 000 гласа - срамен резултат, който обновената партия не е получавала след 1990 година. И сега някой ще трябва да вади кестените от огъня. Въпреки оптимистичния тон на пресконференцията в нощта след изборите в НДК, отсъствието на знакови фигури, както и вялият тон на Сергей Станишев, подсказваха, че бурята тепърва се надига. Румен Петков изрази открито недоволството си, заявявайки, че трябва да се поеме политическата отговорност за подобен провал. В знак на протест, той не се появи в обичайния антураж на партийния председател.
   Колеблива е и позицията на столичната организация на БСП с ръководител Румен Овчаров. Независимо от успокоителния дух на изявленията си за консолидация в трудни времена, той постепенно засилва скоростта на критиките си, които - макар и негласно, се отнасят до "главния войвода". Прокламираната демократичност на БСП, в която съжителстват множество течения, фракции и лобита, е поставена на изпитание. Необходима е фигура, която не е била в най-първите редици и умее да ретушира напрежението. Вниманието е насочено към вътрешния министър Михаил Миков. Според слуховете,  Миков бил предпочитан и от президента Георги Първанов, който бил срещу оставането на Сергей Станишев на сегашния му пост. Срещу него били и всички от средния ешалон на властта, не получили места в депутатските листи. При съставянето им имаше противоречия, но те бяха преодолени в името на втория мандат. Но след като той остана мираж и  БСП отбеляза най-слабото си присъствие в парламента, отново събудилите се недоволни искат главата на самия Станишев.
   Начело на фалангата опозиционни бойци е Татяна Дончева, която е отдавна известна с непредсказуемостта си и хапливия си език, неведнъж атакувал директно лидера. Не е забравена и интензивната словесна престрелка между нея и тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Плевенският плейбой не й оставаше длъжен и отвръщаше с афоризми от типа на: "Тишината на една спалня ражда безумия" - тенденциозен намек за моминството на Дончева, което й създава психологически проблеми. Между другото подобни крамоли също имаха негативен оттенък върху нагласата на избирателите, които в крайна сметка си казаха тежката дума.
   Според проф. Георги Карасимеонов, който изготвя политически анализи за президента, в настоящата критична ситуация на БСП й трябва твърд лидер от типа на Бойко Борисов. И професорът смята, че най-подходяща за целта е Татяна Дончева. Така или иначе, предстои не лека битка на лявото крило срещу ръководството: Сергей Станишев, Румен Петков, Кирил Добрев и Корнелия Нинова, чиито оставки неминуемо ще бъдат поискани. Очакванията са на следващия конгрес да бъде одобрена и приета истинска лява политика и програма, за да може партията да си възвърне бързо доверието на хората с леви убеждения в България.
   Но, естествено пътят към това реформиране ще бъде труден, като се има предвид, че трябва да бъде отстранена силна върхушка, която може и да не разполага с масово одобрение, но затова пък притежава все още солидни властови, а и икономически лостове. Нейната победа обаче ще означава в най-добрия случай трайното капсулиране на БСП в опозиция, а в най-лошия - както предупреди и Татяна Дончева - борба за прескачане на четирипроцентната бариера.
   P.S. Заседанието на Изпълнителното бюро на БСП днес следобед мина мирно и спокойно. Другарите си казаха откровено и обстойно всичко. Не са виновни само от БСП. Нали в крайна сметка те управляваха в коалиция с НДСВ и ДПС?! Това бе очакваното оправдание. Никой от ръководството не подаде оставка. Всичко се оставя на волята на делегатите на 47-мия конгрес на партията,който трябва да се проведе през септември тази година.  А дотогава - я камилата, я камиларят. Гневът ще се поуталожи. И всичко ще бъде забравено. Както винаги...




Гласувай:
0



1. haralanov - Здравейте!
10.07.2009 18:25
,,Очакванията са, на следващият Конгрес да бъде одобрена и приета истинска лява политика и програма,,.Искам да Ви попитам.Нима до сега не е водена такава Политика..?
цитирай
2. lumy - Според
10.07.2009 18:47
лявото, опозиционно крило на БСП, а и според резултатите от управлението през последните 4 години, е водена по-скоро дясна, отколкото лява политика. Сега ръководителите на БСП обясняват този факт най-вече с влиянието на представителите на НДСВ в тройната коалиция.
цитирай
3. haralanov - E,тогава да не се чудят на загубата!
10.07.2009 19:19
Това е абсурдно!Лява партия да води дясна политика.И да се оправдава с коалиционните партньори.Ами щом те ти пречат да реализираш тази лява политика,дай си оставката и си върви!Щото пък до миналата събота,включително и на заключителният предизборен митинг на БСП се казваше,че,,Водената до сега Лява политика е успешна и ние изпълнихме ангажиментите си към вас,,.На кого да вярвам в случая..?На вас или на лидерите на БСП,които твърдят,че е била водена тъкмо Лява политика..?
цитирай
4. lumy - Ако политиката
10.07.2009 19:39
на БСП бе лява и социална, както бе обещано преди изборите през 2005 година, сега Корнелия Нинова нямаше да се налага да обяснява провала на партията на последните избори със смешния аргумент, че "не успяхме да обясним на хората успехите на това правителство". Ако българите бяха заживели по-добре по време на социалистическия мандат на управление 2005-2009 година, съвсем ясно е, че те щяха да дадат втори мандат на кабинета Станишев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 322699
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930