Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 15:55 - Бойко, пази си гърба!
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 3630 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 16.07.2009 16:14


   Днес , 16 юли 2009 година, четвъртък, Бойко Борисов получи от ръцете на президента Георги Първанов мандата за съставянето на следващото правителство. Всички погледи са насочени към решителността на новия премиер, който вече разбира прекрасно, че от „неформален лидер” на партия трябва да се превърне в смел и ефективен водач на цялата нация. Първото голямо изпитание пред него ще бъде дали той ще съумее да влезе в ролята на обединител. Известно е колко поляризирано и разделено е българското общество.
   А за мерките от очакваната антикризисна програма ще е нужна не само парламентарна, а и широка обществена подкрепа. Поне досега генералът показва, че държи повече на последната. И е наясно, че без нея не може да управлява успешно. Нещо повече – ако продължава да се придържа към нея, в момент на евентуална парламента криза, той би могъл да се обърне към народа за нова, по-мощна подкрепа на предсрочни избори. Всичко ще зависи от това дали Бойко Борисов ще се захване още от първия ден да изпълнява най-важното за гласоподавателите обещание – борбата с корупцията и организираната престъпност.

   Работата му ще бъде наблюдавана под лупа и от Европейския съюз, още повече че в много от страните членки той е възприеман като загадъчна и непредсказуема личност. Набляга се, че се е занимавал с охранителен бизнес и че е бил бодигард на последния комунистически диктатор Тодор Живков. Ето защо за генерала ще бъде изключително важно да разсее подозренията и да получи и от север необходимия кредит на доверие. Закрилата на Европейската народна партия, на която ГЕРБ стана член, едва ли ще бъде достатъчна, за да се разчистват тъмните облаци.

   Европейската комисия изисква от новото българско правителство да създаде специални структури за разследване и наказване на организираната престъпност и корупцията по високите етажи, които да са с ясен мандат и гарантирана независимост.Това е една от препоръките във вече готовия проектодоклад по мониторинговия механизъм, който предстои да излезе следващата сряда, 22 юли.Както се очакваше, въпреки, че посочва сериозни слабости, той не съдържа препоръка за активиране на предпазна клауза. Но това едва ли е успокояващо, защото Еврокомисията оставя в действие мониторинговия механизъм за неопределено време, докато бъдат изпълнени всички изисквания. С една дума, от ръцете на президента Първанов днес Бойко Борисов получи още едно сложно домашно. И за разлика от своите предшественици, той има минимални шансове да го отлага или омаловажава, както постъпваше например Сергей Станишев.

   Всички сега се надяват генералът да успее. Позата му на мачо винаги е вдъхвала усещане за мощ и безкомпромистност. Но… той тепърва ще се сблъска със сила, която има неподозирани възможности. ПАРИТЕ… Тяхната връзка с властта е толкова жизнена и жилава, че за да успее, Бойко Борисов ще трябва да въведе НОВА СИСТЕМА НА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ. Тоест, той ще трябва да действа като революцюционер, без да се съобразява с никакви корпоративни интереси. А как ще се чувстват много от неговите общински съветници по места, както и не малко от депутатите му, за които влизането във властта бе инвестиция? Как да повярваме, че всички тези хора са зарязали доходоносния си бизнес от идеалистични патриотични чувства?

   Не случайно в България за 20 години „демократичен преход” е липсвала политическа подкрепа за преодоляването на злокачественото срастване ПАРИ-ВЛАСТ-КОРУПЦИЯ-ПРЕСТЪПНОСТ.Това, според Европейската комисия, създава сфера на несигурност в полицията, съдебната система и администрацията.

   Другите критики са за несъстоялата се реална реформа в съдебната система, за пасивността на прокурори и следователи, които не се самосезират, а работят само по сигнали, както и за остарелия Наказателен и силно формализирания Наказателно-процесуален кодекс (НПК).В проекта е отбелязано още, че има случаи на намеса в работата на прокурори и съдии, че съдебните производства се бавят без основание, че понякога се издават снизходителни присъди, които създават усещане за безнаказаност.

  На комисията за изземване на незаконно придобити доходи и имущество трябва да бъдат дадени повече правомощия.Законът за конфликт на интереси трябва да се прилага по-ефективно и при равни условия. Тук също има много подводни камъни. Каква ще бъде правната норма за „незаконно”, след като редица сделки, предизвикали публично недоволство, са оформени юридически блестящо? Достатъчно е да си спомним за приватизацията на БГА „Балкан” по времето на Иван Костов. След като държавата си върна собствеността заради неизпълнение на клаузи от приватизационния договор, собственикът Гад Зееви осъди България в Страсбург и получи солидно обезщетение. Не ще и съмнение, че маса от сделките, които е обещал да ревизира и Бойко Борисов са осъществени талантливо и че, дори и да бъдат ревизирани само и само да се изпълни предизборно обещание, на българския избирател-данъкоплатец ще му излезе много солено удовлетворението.

   България трябва да започне да разследва и наказва прането на пари, смятат експертите на Комисията. Брюксел препоръчва още пълно преработване на Наказателния кодекс, промени в НПК, както и забрана за плащанията в брой за сделки с недвижими имоти и задължително вписване на сключените заеми в данъчните декларации.

   Бойко Борисов има опит в постоянната готовност да тръгне с виеща сирена към поредния пожар. Сега обаче България се пече на огън, чиито автори няма да престанат така лесно да хвърлят запалените клечици. Защото освен власт, те ще трябва да загубят и милиони в зелено. Най-лошото е обаче, когато проблемите идват от „вътрешни афери”. Така че, Бойко, пази си гърба!





Гласувай:
0



1. анонимен - lumy
16.07.2009 19:34
ако не спомене Костов за нещо лошо, ако не го посочи като лаш пример, няма да може да спи.И пак за приватизацияна БГА "Балкан" споменава, като нещо много лошо и нередно.Всъщност Костов приватизираше , в т.ч. и БГА "Балкан", практически фалирали предприятия с десетки и стотици милиона лева задължения към държавата.Тези предприятия бяха източени по времето на Беров и Виденов по схемата на контрол на вход и изход от червени фирми, създадени още по Живковско време с Указ 56.Знае се кой е източвал "Балкан", това е бащата на Милен Велчев, чиито брат сега има верига от хотели по черноморието.Единственото спасение за тези предприятия ,в т.ч. и БГА"Балкан", беше да се приватизират веднага.
За всичко това е виновен Костов, нали така lumy ?
цитирай
2. lumy - Нека читателят влезе тук
16.07.2009 19:49
http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=22099&edition_id=337&format=html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 322603
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930