Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2009 20:09 - Бойко: "премиерът-слънце"
Автор: lumy Категория: Политика   
Прочетен: 1188 Коментари: 2 Гласове:
1



   Никой не знае къде точно се събужда сутрин Бойко Борисов. Но затова пък се предполага, че жената до която се протяга нежно и отваря очи, пълни с признателност, се казва Цветелина Бориславова. Светските журналисти все още не са открили с какви обръщения се ознаменуват срещите им след съня. Може би те не се различават от обичайните умалителни „писенце”, „душице”, „сладичко”, „женичке” или пък „мъжленце”. Ала не би било изненада, ако Цветето се обръща към звездния си любим с думите: „Бойко, хайде ставай, защото днес те очакват велики дела”. С такива думи през далечния XVII-ти век се е обръщал към Людовик XIV-ти неговият паж-камериер, само че със задължителното „сир” или „господарю” отпред.

   Днес сутринта по Нова телевизия Борисов сподели с любопитните зрители какво е усещането му за върховната власт. "Да си премиер е десет пъти по-лесно отколкото да си в МВР или кмет .Имаш телефон с копчета, всеки министър ти казва каквото искаш да знаеш, никой не ти пречи”. Сякаш оживява „Аладин и вълшебната лампа” - безсмъртната приказка от „Хиляда и една нощ”. Потъркваш лампата и се появява духът на оня исполин, готов да изпълни всяка твоя заповед. Така се появяват и избранниците на полицейския генерал, за да изпълнят волята му или да си отидат, ако го подведат. Бойко все пак оставя у поклонниците си убеждението, че и той е смъртен като тях и може да допуска грешки. „…както направих с Агенцията по горите - назначих един човек в петък и ми беше достатъчно до понеделник да разбера, че трябва да бъде махнат". Големият му талант на политик е в това да представя инстинкта си да се възползва по най-добрия начин от дадена ситуация като „инстинкт на народа”.

   Не е известно дали той е преглеждал произведенията на бележития датски философ и теолог от XIX-ти век Сьорен Киркегор, който твърди, че страхът е основен регулатор на човешкото поведение. Но се вижда как новият министър-председател възнамерява да държи послушна парламентарната опозиция, съставена от довчерашните управляващи. Борисов продължава всеки ден да говори за техните „далавери” и да ги плаши с възмездието, което им бе обещал преди своята предизвестена парламентарна победа на 5 юли. "Аз съм убеден, че някои от бившите министри ще получат присъда, може и условна, но ще получат. Това го показват нещата, които са правили", категоричен бе Борисов. "В това бунище са заровени милиарди, то трябва да се разгроми, за да тръгнем напред. Аз съм убеден, че след 5-6 месеца ще се видят резултатите", увери той.  

   Сега си представете как премиерът натиска едно от своите прословути копчета на телефона и се появява министърът на правосъдието Маргарита Попова, на която той казва: „Попова, искам поне условна присъда за Станишев”. Как правната наука ще може да разграничи личната от колективната отговорност и някой магистрат да осъди например условно бившия военен министър Николай Цонев, а не неговия шеф Сергей Станишев? Или пък Борисов натиска друго копче и се появява приветливият образ на Цветан Цветанов. „Цецо, заповядвам ти с най-добрите барети да разгромиш бунището и да намериш милиардите. Ако го направиш, теб ще посоча за премиер, когато мен ме изберат за президент”. Този „фокус мокус препаратус” едва ли е сложен, особено за доказания вече партиен строител Цветанов. Ако приемем, че милиардите са заровени, без да е доказано документално къде и как, то по същата логика можем да приемем, че те са вече намерени, понеже просто са се движели в „околосветска орбита”. Лампата на Аладин, както знаем, е всесилна.

   А Бойко Борисов създава съзнателно и усилено впечатлението, че я притежава. Не минава и ден медиите, които и без това самите си предлагат услугите на властимащите, да не съобщават за поредните разкрития на злоупотреби и заведени дела. В масовото съзнание се насажда трайно убеждението, че Станишев и бившите му министри са окрали тотално хазната или пък са я оставили в лошо състояние заради своята некадърност. Тоест, бившият министър-председател ще продължи да бъде боксовата круша на наследника си. Преди време той бе основната му спънка като кмет на София, сега му е пак контрапункт, когато стана премиер. И хем е „десет пъти по-лесно” отпреди, както призна  самият Борисов тази сутрин по Нова телевизия, хем наследството продължава да му тежи като дамоклев меч над главата. Хем сърби, хем боли…

   Бойко може да разрешава и забранява на министрите си да говорят. Симеон Дянков и Тотю Младенов имаха спор за това дали да се замразят заплатите. Дойде шефът им и досущ като Александър Велики извади меча и разсече гордиевия възел. Той просто забрани думичката „замразявам”. Решението е удивително просто! Заплатите няма да се повишават до средата на следващата година, но и няма да се замразяват. Ако някой работодател все пак реши да се направи на социалист или филантроп, той може да повиши заплатите на работниците и служителите си. Освен ако разбира се, не рискува да го подгонят за неплатени данъци, както сториха с Христо Ковачки.

   И после: трябва да се знае кой плаща милионите и милиардите левове в тази страна. Това е Бойко Борисов. Към него трябва да са отправени погледите на  всички, които очакват с притеснение и несигурност прехраната си, подплашени и от зловещата сянка на кризата, която и така не се разбра каква е у нас – икономическа или финансова. Все по-често и по-често в речниковия фонд на генерала-пожарникар се върти думата „аз”. Дори и владетелите някога са започвали своите обръщения с „Ние, по божия милост…”

   Но това често употребявано „аз” не е никак произволно. Защото то всъщност отразява усещането на Борисов за притежанието на властта. Като свобода на волята и господство над волята на хиляди хора. Всъщност, неговото удоволствие далеч не се свързва с високия пост, който заема, а с идеята, че той олицетворява държавата.

   И ако навремето заради думите на френския крал Людовик XIV-ти: „Държавата  - това съм аз!”, той е получил прозвището „кралят слънце”, то сега Бойко е напълно достоен да получи прилягащото му „премиерът-слънце”.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - много точно. да кажа, под сурдин...
28.08.2009 20:16
много точно.
да кажа, под сурдинка-за моя голяма радост, заплатата ми претърпя неочаквано увеличение тази седмица, обаче не смея да споделя, щото а е дочул ББ - а си е приписал тази заслуга или още по-лошо, вземе, че реши на базата на моя случай, че е преборил дори кризата в БГ:))))))
цитирай
2. анонимен - За хората със запушени сетива
30.08.2009 08:35
Добре, че има и такива, които още чуват, виждат и мислят (с тая глава, дето е за мислене)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lumy
Категория: Политика
Прочетен: 322806
Постинги: 134
Коментари: 258
Гласове: 432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930